Ligestilling gennem uddannelse

Ligestilling frigør lande fra fattigdom

Intet land kan løfte sig ud af fattigdom uden kvinderne. De skal uddannes til aktive, visionære ledere.

Foto: Lars Krabbe / Ritzau Scanpix

Lone Dybkjær var gennem hele sit liv dybt engageret i ligestilling og kvinders rettigheder – også i Asien, hvor hun var en af hovedkræfterne bag etableringen af Asian University for Women i Bangladeshs næststørste by, Chittagong. Hendes ambition var at bygge fyrtårne, eksempler til efterfølgelse. Lone Dybkjær Scholarships ærer Lones livslange arbejde for ligestilling, for som Lone sagde: At løfte kvinders fagkompetencer og uddannelsesniveau er den bedste udviklingsbistand, vi kan give.

Asian University for Women tilbyder fuldt finansieret undervisning til lovende, kvindelige studerende fra Asien og Mellemøsten. Kvindernes baggrund er meget forskellig: De er fx rohingya flygtninge, syersker på tøjfabrikker, borgere fra krigszoner, eller oprindelige folk. De har dog én ting til fælles: Uden stipendier ville de aldrig få adgang til at studere.

Lone Dybkjær var aldrig i tvivl. Uddannelse er en af de bedste motorer for udvikling. Tidligere end langt de fleste andre politikere forstod hun den ekstra dimension, nemlig sammenhængen mellem uddannelse og ligestilling i udviklingslande: Hvordan uddannelse vil være nøglen til kvinders frigørelse, nøglen til den dør, der leder kvinder frem til deres naturlige plads i samfundet på lige fod med mænd. I 1998, da ligestilling stadig kun var noget de færreste forbandt med udviklingshjælp, kastede Lone Dybkjær sig ind i arbejdet med at finde opbakning til universitetet for kvinder i Bangladesh.

Det blev et arbejde, som Lone Dybkjær selv beskrev som et af de vigtigste i den sene del af sin politiske karriere.

Universitetet har siden 2012 uddannet kvinder, der bliver aktive ledere og skaber forandringer i deres hjemlande. Forandringer, som bidrager til at løfte lande i Asien og Mellemøsten ud af fattigdom.

Asian University for Women er meget mere end uddannelse

Uanset krige og undertrykkelse så har afghanske kvinder en mulighed for at bryde ud og tage sig en videregående uddannelse: Asian University for Women.

Siden 2012, da de første studerende startede på Asian University for Women, har en af universitetets prioriteter været Afghanistan: Afghanistan er måske det af alle lande, hvor kvinder er mest undertrykte, som Kamal Ahmad, medstifter af Asian University for Women siger. Det er blevet til uddannelse af flere end 100 afghanske kvinder, fortrinsvist shia-muslimer fra det etniske mindretal hazara, som generelt er tilhængere af, at kvinder uddanner sig.

Med Talebans dramatiske magtovertagelse i Afghanistan i 2021 satte Asian University for Women en storstilet evakueringsaktion i gang: Efter at have samlet 148 kvinder – tidligere og nuværende studerende, som var hjemsendt som følge af Covid-19 – i Kabul tog det syv busser, fem dage og tre meget dramatiske forsøg at komme ud af byen, ind i lufthavnen og ud af landet med et amerikansk militærfly.

Aktionen blev et af de mange eksempler på, at Asian University for Women er meget mere end en uddannelsesinstitution: Universitetet er et stærkt netværk af kvinder i mange forskellige lande, skolelærere og hjælpeorganisationer, som har øje for kvinder med potentiale til at tage en videregående uddannelse. De er alle med til at skabe de ringe i vandet, der udgår fra Chittagong i Bangladesh: Videregående uddannelse af kvinder, som skaber forandring og ligestilling.

Legater dækker meget mere end undervisning

Alt det, der foregår, før den enkelte kvinde er optaget og klar til at starte sine studier i Chittagong, er en af grundene til, at et legat til en studerende på Asian University for Women er en relativt kostbar affære: Det dækker meget mere end undervisning:

Rekruttering

Det kan være både farligt og svært for kvinder at bryde ud for at tage videregående uddannelse.

Uddannelse

Målet er at uddanne kvinder, som engagerer sig, skaber forandring og vil være ledere.

Indvirkning

Kvinder inspirerer andre kvinder til uddannelse, lederskab og forandring.

Sådan finder vi de kvinder, vi vil støtte

Vi samarbejder tæt med Asian University for Women om rekruttering af de kvinder, som Lone Dybkjær Scholarships årligt støtter med fuldt betalt stipendium. 

Uddannelse som skaber kvindelige ledere

Asian University for Women giver kvinder fra knap 20 forskellige asiatiske og mellemøstlige lande en mulighed for at vælge mellem fem specialer som bachelorstuderende.

Forandring breder sig som ringe i vand

3 ud af 4 studerende fra Asian University for Women tager tilbage til deres hjemlande for dér at arbejde med udvikling og forandring. Den resterende fjerdedel fortsætter deres studier på internationale universiteter.