Rekruttering er ofte risikofyldt

Stærkt netværk bag rekruttering af studerende

Det kan være forbundet med stor risiko og svært for kvinder at bryde ud for at tage videregående uddannelse.

Mod. Oprør mod uretfærdighed. Medfølelse. Det er de tre vigtigste egenskaber for at blive optaget på Asian University for Women. Og så den stærke stemme.

De har alle stærke stemmer, for det er det, der skal til for at blive leder. Jeg lytter også efter, om de er motiverede, fortæller Rehana Khan, som leder universitetets optag og sidder med til optagelsesinterviews med de kvinder, som har bestået optagelsesprøven i engelsk, læsefærdighed, skrivefærdighed og matematik. 

Kvinder som arbejder på tekstilfabrikker, døtre af arbejdere i te-industrien, piger fra religiøse, islamistiske skoler eller piger fra børnehjem. Det er nogle af de grupper, som gennem videregående uddannelse får en chance for et anderledes liv. Nogle taler meget dårligt engelsk, men – som Rehana Khan siger – så kan man alligevel forstå en stærk stemme.

Asian University for Women rekrutterer studerende fra 19 lande. Alt efter land på forskellige måder. De fleste studerende kommer fra Bangladesh og mange kender universitetet, som har uddannet kvinder siden 2013, ligesom samarbejdet med både skoler og gymnasier er godt. Internationalt er det anderledes. Her er NGO’er i fx Afghanistan, Palæstina, Syrien og Myanmar afgørende for at få kontakt til de lærere og skoler, som kan hjælpe med at identificere potentielle studerende.

Der er mange eksempler. Fx hende, der er datter af en mælkemand og fra et meget fattigt område her i Bangladesh. På trods af hendes meget dårlige engelsk lyste motivationen og lysten til at forandre sit samfund ud af hende, og jeg gav hende en plads på den betingelse, at hun skulle bevise, at jeg havde valgt rigtigt. Tro mig, i dag skriver hun sin ph.d. i Sydkorea, fortæller Rehana Khan.

I starten rekrutterede hun studerende i otte lande, nu kommer de fra 20 forskellige lande. Langt de fleste er fra meget fattige kår og derfor er deres ophold fuldt finansieret af stipendier. Nogle – omkring 10% – betaler en del af opholdet selv, mens et fåtal betaler fuld pris for deres uddannelse.

Det kan være både risikofyldt og svært for kvinder at bryde ud for at tage videregående uddannelse

Rekruttering af kvindelige studerende til Asian University for Women er ofte kompliceret. De studerende kommer fra 19 forskellige lande og rekrutteringen er ofte farlig og altid en proces, som kræver netværk og gode kontakter lokalt i de mange forskellige lande og kulturer, hvor kvinderne kommer fra.