Om Lone Dybkjær
Lone Dybkjær arbejdede for ligestilling
Lone Dybkjær var uddannet ingeniør, og hendes tilgang var altid nøgtern, løsningsorienteret – og nytænkende. Hun viste gennem sine politiske resultater, at visioner bedst omsættes til forandringer, hvis arbejdet for dem er baseret på viden.
Foto: Jens Dresling / Ritzau Scanpix.
Foto: Privat
Kvinde- og minoritetsrettigheder var sammen med socialt og internationalt engagement, miljø samt informations- og kommunikationsteknologi en ledetråd gennem hele Lone Dybkjærs karriere. Og netop disse kerneområder var omdrejningspunktet og drivkraften i Lone Dybkjærs store engagement og arbejde med etableringen af Asian University for Women i Chittagong, Bangladesh.
Det begyndte tilbage i 1998, da Lone Dybkjær første gang mødte Kamal Ahmad, som på det tidspunkt ledede Verdensbanken/UNESCOs Task Force on Higher Education and Society. Mødet blev starten på en lang rejse, baseret på den fælles overbevisning, at uddannelse af kvinder i hele Asien er nøglen til at løfte kontinentet ud af fattigdom og til at løse de dybtliggende religiøse, etniske og kulturelle konflikter, der genererer den.
Målet var at skabe de politiske, samfundsmæssige, økonomiske og fysiske rammer for en institution, hvor kvinder, uanset deres økonomiske forhold, kan få en højere uddannelse inden for blandt andet humanistisk informatik, miljøvidenskab, folkesundhed og bioinformatik i et udviklingsorienteret perspektiv.
Sammen med idémanden bag universitetet, Kamal Ahmed, lykkedes det i 1998 Lone Dybkjær at overbevise Bangladeshs regering og alle afgørende grupper i landet om projektet, der herefter blev vedtaget ved lov i parlamentet.
Derefter gjaldt det økonomien og de næste mange år var Lone Dybkjær dybt involveret i fundraising verden over: Rejser til New York, Kuvait, London, Japan, alle de steder, hvor der var brug for hende i møde med potentielle økonomiske støtter. Hun var utrættelig og ukuelig, og som medlem af Europa-Parlamentet fik hun også fuld opbakning til en erklæring om samarbejde med Asian University for Women, underskrevet af parlamentets formand og regeringen i Bangladesh.
10 år senere, i 2008 var Asian University for Women en realitet, og Lone Dybkjær så fra begyndelsen etableringen af universitet som et samfundsudviklende fyrtårn, der ikke blot skal tilbyde kvinder en højere uddannelse, men også udvikle potentialet i kvindeligt lederskab med fokus på ligestilling og demokratisk udvikling. Lone Dybkjærs ambition var fremme af de studerendes følelse af social tolerance, kritisk tænkning og inspiration til forandring i deres egne hjemlande på baggrund af de studerendes livserfaringer. Asian University for Women har siden 2008 uddannet dygtige og visionære kvinder, der ønsker og formår at skabe en positiv samfundsmæssig forandring.
Lone Dybkjær mente, at netop denne tilgang var essentiel, så kvinderne kunne vende tilbage til deres hjemlande og måske endda lokalsamfund og gennem lederskab, kritisk tænkning og inspiration til forandring hjælpe med at bryde med forskelsbehandling og de strukturelle barrierer, som kvinder og piger står over for – alene på grund af deres køn.
I dag kommer Asian University for Women’s flere end 1.000 studerende fra knap 20 forskellige lande – alle med vidt forskellige baggrunde og fra forskellige religioner. Lande og regioner, som har været i konflikter og strid med hinanden i generationer.
Dermed fastholder og viderefører Asian University for Women Lone Dybkjær og Kamal Ahmads oprindelige vision om, at uddannelse af kvindeligt lederskab i Asien er nøglen til at løse de dybtliggende religiøse, etniske og kulturelle konflikter og på den måde løfte kontinentet ud af ulighed og fattigdom.