12 legater til studerende på public health
Kaniz sætter sin lid til viden - ikke Allah
”Allah redder os”, sagde Kaniz Fatemas bedsteforældre, da covid-epidemien rasede gennem familiens landsby Palong Khali i det sydlige Bangladesh. Bedsteforældrene var som de fleste i landsbyen ligeglade med håndhygiejne, mundbind og social distance. De satte deres lid til Allah. Det er den uvidenhed om sundhed og forebyggelse af sygdom, som Kaniz har ambitioner om at bekæmpe. Til trods for, at diarré, feber, hyppige forkølelser og kolera er normale lidelser i byer som Palong Khali, opfører indbyggerne sig uforsvarligt med hensyn til hygiejne og forebyggelse – næsten fatalistisk, synes Kaniz. Det bunder i mangel på viden, og det skal være anderledes.
Når Kaniz bliver færdig med sin bachelor i folkesundhed, vil hun gerne arbejde hos en af de organisationer, som arbejder med sundhed i Cox’s Bazar distriktet, hvor barndommens landsby ligger. Især er Kaniz interesseret i at gøre folk på landet bevidste om sundhed og forebyggelse af sygdom, og dermed forbedre deres adgang til de forskellige dele af det offentlige sundhedsvæsen.
I takt med at rohingya-flygtninge fra Myanmar har slået sig ned i store lejre i Cox’s Bazar, er sundhedssituationen i Palong Khali og distriktets øvrige byer blevet værre. Selvom Kanizs landsby nu har fået en sundhedsklinik, så ligger det nærmeste hospital stadig halvanden time væk. Det har Kaniz allerede tænkt sig at gøre noget ved: Sammen med to venner – en læge og en sygeplejerske – er det hendes ambitionen at samle penge ind, så byen kan få sit eget hospital.
Kanizs familie har rødder i Myanmar, men hendes oldeforældre emigrerede til Bangladesh. Kanizs far tjente til et simpelt liv for sin familie med en lille butik, mens moren gik hjemme og tog sig af Kaniz og hendes bror. Sidste år gennemgik Kanizs far en stor operation og går fortsat hjemme for at komme sig. Det giver Kaniz en følelse af, at hun må skynde sig at blive færdig med sin uddannelse og begynde at tjene penge, så hun kan forsørge sin familie.
Da Kaniz var barn, ville hun være læge. Men da hun var færdig med skolen, rakte snittet ikke til det studie. Derfor begyndte hun at lede efter alternativer. Da hendes venner fortalte om Asian University for Women og bacheloruddannelsen i folkesundhed, var hun solgt. Med et legat i ryggen blev hun optaget – og er nu klar til den to-årige specialisering i folkesundhed. Kaniz er glad for sit studieliv. Særligt gør det hende glad, at hun studerer på engelsk og hver dag er omgivet af studerende fra mange forskellige lande – hun kender nu kvinder fra alle hjørner af Asien.
12 kvinder på bacheloruddannelsen Public health får legater finansieret med støtte fra Novo Nordisk Fonden
Lone Dybkjær Scholarships er etableret som en politisk uafhængig fond, der viderefører Lone Dybkjærs livslange arbejde for ligestilling. Lone Dybkjær var gennem hele sit liv dybt engageret i ligestilling og kvinders rettigheder – også i Asien, hvor hun var en af hovedkræfterne bag etableringen af Asian University for Women. For som hun sagde, er det at løfte kvinders kompetencer og uddannelsesniveau den bedste udviklingsbistand, vi kan give.