Mød kvinder, som får nye muligheder gennem uddannelse

"Vi lærer at hjælpe andre"

Sara fra Afghanistan

Hun fulgte i sin søsters fodspor og studerer økonomi på Asian University for Women.

Asian University for Women er en stor mulighed for kvinder fra Afghanistan. Mange konservative vil ikke lade piger studere, og det skete også for mig: Da jeg ville afsted, sagde min familie, at jeg var for ung, men jeg svarede, at universitetet kun er for kvinder, og så fik jeg lov til at tage af sted.

Vi studerer for at blive dygtigere men også for at redde mange andre menneskers liv. Det er det, Asian University for Women lærer os: At vi skal hjælpe andre. Jeg er glad og beæret over at hjælpe så mange nye studerende fra Afghanistan – det er blevet til flere end 100, som jeg over email, facebook og forskellige studiegrupper hjælper med at søge ind.

Siden jeg kom hertil i 2018 har jeg brugt alle mine ferier på at undervise forskellige steder i Bangladesh på fx børnehjem. I starten var det nærmest umuligt, fordi jeg hverken talte engelsk eller bangla. Men jeg udfordrede mig selv og begyndte med det helt basale: Alfabetet på engelsk. Siden har jeg undervist i rohingya-flygtningelejre og under Covid-19 på hospitaler for forældreløse børn.

Vi har startet en gruppe af studerende, som arbejder med at skabe forandringer i Bangladesh. I Dhaka lavede vi fx events for at fortælle piger og kvinder, hvordan de skal undgå at blive giftet bort i en tidlig alder. Da vi under Covid-19 måtte rejse til vores hjemlande, fortsatte jeg rådgivningen online. Jeg vil ikke give op!

 

"Jeg kan blive som andre, der leder verden"

Soe fra Myanmar

I 2015 gik hun ud af skolen uden udsigt til yderligere uddannelse. I 2018 hørte hun om Asian University for Women og søgte ind.

Før jeg kom hertil, havde jeg ingen selvtillid. Jeg vidste ikke, hvad jeg kunne og havde intet billede af mine muligheder. Nu tror jeg på mig selv, jeg ved, at jeg er lige så værdifuld som andre og at jeg kan blive som andre, der leder verden.

Jeg har lært så meget og udviklet mig professionelt: Jeg læser, går på biblioteket og tager kurser i ledelse. Selv nu under pandemien tager Asian University for Women sig af os og hjælper. Det er jeg virkelig taknemmelig for. Og jeg bruger selv det meste af min fritid på at hjælpe andre, som har brug for min hjælp.

Det er unikt, at jeg her kan tale med andre etniske grupper fra Myanmar. Det var aldrig sket hjemme og det gør min viden og evner skarpere.

Nu ser jeg mig selv i et andet lys – både professionelt og personligt.

"Det bedste her er diversiteten"

Basima fra Afghanistan

Hun har studeret på Asian University for Women siden 2017.

Jeg hørte om Asian University for Women fra en ven og fik selv muligheden for at studere her. Det bedste ved at være her er diversiteten, fordi vi får mulighed for lære andres kulturer, idéer, skikke, religioner og sprog at kende.

Vi studerer sammen, har frivilligt arbejde og følger kurser, som udvikler vores kreative evner, fx fotografi eller women empowerment.

Alt har forandret sig i Afghanistan nu. Jeg ville egentlig tilbage og dele de ting, jeg har lært, men kvinder må ikke længere gå i skole eller studere, så nu er fremtiden mere ustabil. Jeg er i gang med at undersøge mine muligheder for at tage en master på et universitet et andet sted i verden

"Vi kæmper for at blive stærke"

Formin fra Myanmar

Hun er rohingya flygtning fra Myanmar og fandt Asian University for Women, da hun i 2017 var på udkig efter videregående uddannelse.

Jeg kommer fra en meget lille landsby, hvor ingen støtter idéen om uddannelse til kvinder. Kun min egen familie, min bedstefar, min far og min mor støttede mig og min ældste søster. Vi er de eneste kvinder i landsbyen, der har uddannelse.

Det var min onkel som fortalte mig om Asian University for Women. Nu har jeg lært virkelig meget og har motiveret mange unge piger i landsbyen, så mange er nu på vej til at få uddannelse.

Jeg er dybt taknemmelig over at være her. Vi er fra forskellige lande og taler forskellige sprog. Det kan vi lære af hinanden. Jeg taler nu både bangla og har også taget et fag på koreansk.

Asian University for Women viser os, hvordan vi skal kæmpe for at blive stærke og gøre noget nyt i fremtiden.

"Jeg vil arbejde for mit eget land og resten af verden"

Novita fra Østtimor

Hun har tænkt sig at specialisere sig i folkesundhed.

Jeg hørte om Asian University for Women gennem en NGO i Østtimor. Jeg valgte det som uddannelse, fordi det er det bedste sted for kvinder at lære at blive selvstændige og tale med deres egne, stærke stemmer. Jeg synes, at diversiteten, empowerment og uafhængighed er nogle af de bedste evner, jeg lærer her.

Når jeg er færdig med min uddannelse, vil jeg betale tilbage ved at arbejde for mit eget land og resten af verden.

"Jeg kan blive som andre og få indflydelse"

Phoutphaphone fra Laos

Hun kommer fra Laos og har været på Asian University for Women siden 2019. Hun vil gerne specialisere sig i Politik, filosofi og økonomi.

Når jeg tænker tilbage på Laos, ved jeg, at jeg aldrig ville have fået mulighed for at studere der. Det var min far, der fortalte mig om Asian University for Women og jeg vidste bare, at ville søge ind. Jeg kunne ikke tale engelsk, og jeg er dybt taknemmelig for at have fået chancen for at vise, at jeg kan blive som andre og få indflydelse.

Siden jeg kom hertil har jeg arbejdet som frivillig og studentermedhjælper i flere forskellige organisationer. Det hjælper mig virkelig meget. Nu er jeg i gang med at åbne en NGO i Laos, hvor vi vil undervise i engelsk. Andre skal også have muligheden for at lære og få ny viden!