Jubilæumsfest

Kvinder som vil forandre verden

Poul Nyrup mødte i januar de fem kvinder, som har modtaget de første legater fra Lone Dybkjær Fonden. Tre af dem er fra Afghanistan, hvor mørkemændene har udelukket kvinder fra landets universiteter.

– Lone sagde altid, at hver veluddannet ung kvinde fra områder, hvor kvinder bliver undertrykt, vil være som et fyrtårn: De kan lyse op og gøre en forskel, både konkret og som rollemodeller. Og jeg siger jer, de fem studerende, vi har valgt at støtte med vores første legater: De lyser op.

Poul Nyrup fortæller om sine oplevelser i Bangladesh hos Go’ Morgen Danmark på TV2 søndag d. 5. februar.

Kvinderne får med legatet betalt deres bacheloruddannelse på Asian University for Women i Bangladesh. Studerende på kvindeuniversitetet kommer fra en snes asiatiske lande. De er typisk vokset op i fattigdom og vilkår, hvor de ikke havde udsigt til en videregående uddannelse.

De fem, som i januar modtog legater fra Lone Dybkjær Fonden, er tre fra Afghanistan, en rohingya flygtning fra Myanmar og en kvinde, som er vokset op i en te-plantage i Bangladesh.

Lone Dybkjær Scholarships er en gennemstrømningsfond, hvor bidrag går direkte til udbetaling af flest mulige legater. Fonden har eksisteret siden maj 2022 og har indtil videre indsamlet penge til finansiering af 22 kvinders bacheloruddannelse. Blandt bidragsyderne er A.P. Møller Fonden, Novo Nordisk Fonden og en række private bidrag.

Legaterne blev overrakt i forbindelse med en stor jubilæumsfest på Asian University for Women, hvor nyuddannede bachelorer blev fejret.

 

Fem kvinder - tre af dem fra Afghanistan - får de første legater fra Lone Dybkjær Scholarships.

Lone Dybkjær Scholarships er etableret som en politisk uafhængig fond, der viderefører Lone Dybkjærs livslange arbejde for ligestilling. Lone Dybkjær var gennem hele sit liv dybt engageret i ligestilling og kvinders rettigheder – også i Asien, hvor hun var en af hovedkræfterne bag etableringen af Asian University for Women. For som hun sagde, er det at løfte kvinders kompetencer og uddannelsesniveau den bedste udviklingsbistand, vi kan give.