Fonden uddeler sine første legater

De første legater er uddelt til fem studerende

Lone Dybkjær Scholarships uddeler nu de første legater til studerende på Asian University for Women. Fælles for de fem kvinder, der modtager støtte til at læse en bacheloruddannelse, er en enorm lyst til at arbejde for en bedre og mere ligestillet verden.

– Vores ambition er at sikre uddannelse til talentfulde kvinder fra folkeslag og områder, hvor det står særligt skidt til. Nu har vi med uddeling af fem legater taget det første af mange skridt mod mere ligestilling gennem videregående uddannelse, siger stifter af fonden Lone Dybkjær Scholarships, tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen.

Lone Dybkjær Scholarships har i efteråret 2022 indsamlet midler til at sikre 22 kvinder en tre år lang bacheloruddannelse på Asian University for Women. De første fem legater er uddelt på baggrund af en donation fra A.P. Møller Fonden, og du kan møde de fem kvinder herunder.

Mariam Ajir er fra Afghanistan og læser økonomi. Hun drømmer om at starte sin egen virksomhed og vil derfor gerne læse en master i Business Administration and Management, når hun i 2025 har færdiggjort sin bacheloruddannelse på Asian University for Women. Mariam lægger stor vægt på at hjælpe nye studerende til at falde godt til på universitetet, selvom de er langt fra deres familie og ofte har voldsomme historier med i bagagen. Ved siden af flere frivillige jobs på campus, hvor hun udover mentorrollen også underviser nye studerende i engelsk, og udenfor campus som bl.a. miljøaktivist hos en NGO, har Mariam gennemført et lederkursus hos WEDU, hvor hun nu er i betragtning til at blive del af organisationens ”Rising Stars”.


Adela Rasuly er fra Afghanistan og læser bachelor i politik, filosofi og økonomi. Adela er vokset op i Takhar provinsen i Afghanistan, hvorfra hun i 2021 flygtede sammen med sin familie. Oplevelserne fra livet under Talebans regime og flugten fra Kabul har givet Adela psykiske men, som hun fortsat kæmper med, men også en forstærket tro på, at man skal give tilbage til samfundet. Sommeren inden semesterstart i oktober brugte hun derfor i Pakistan, hvor hun underviste afghanske flygtninge – kvinder og piger – i engelsk. Som del af sit Work-Study program arbejder Adela for universitetets administration.


Alina Afshin er fra Afghanistan og læser økonomi. Hun vil gerne kombinere sine studier med bifag i Computer Science. Hun kæmper med angst og søvnløshed som følge af sine oplevelser i Afghanistan, og hun er meget bekymret for sin familie, når hun gang på gang overvældes af nyheder fra sit hjemland. Men, fortæller hun, hun holder fast i såvel studier som sin mental sundhed for sin egen og sin families fremtid: Alina drømmer om at tage en master efter sine bachelorstudier for derefter at vende hjem og hjælpe med at få Afghanistan på fode igen. Alina har siden sin start på Asian University for Women fået øje på global sammenhængskraft og menneskers mulighed for at skabe forandring sammen.


Pann Ei Phwe er fra Myanmar og læser en dobbelt major i bioinformatik og folkesundhed med bifag i kemi. Hun er engageret i NGO’en Institute of Wellbeing, der kæmper for en klogere og mere fair fordeling af verdens ressourcer. Hun underviser i matematik og burmesisk på universitetets introkurser, ligesom hun er frivillig på universitetets sundhedscenter. Hun er meget glad for de muligheder Asian University for Women har givet hende og lægger især vægt på universitetets trygge og sikre miljø. Pann vil gerne læse videre, når hun i 2025 er færdig med sin bachelor og hendes håb er, at hun i fremtiden kan arbejde med at forbedre Rohingya-folkets vilkår.


Soma Goswami er fra Bangladesh og studerer folkesundhed. Soma er en passioneret frivillig hvad enten det er som del af Asian University for Women’s markering af Verdensdagen for selvmordsforebyggelse eller som del af et unge-parlament arrangeret af UNYSAB, den lokale FN-organisation for unge og studenter. Soma er især optaget af faget Cultural Ethnography og nyder den intellektuelle udfordring i at samle data til sine opgaver. Hun er på udkig efter en praktikplads og håber, at hun i fremtiden kan finde legater til at fortsætte sine studier efter sin bacheloruddannelse på Asian University for Women.

 

Fem kvinder - tre af dem fra Afghanistan - får de første legater fra Lone Dybkjær Scholarships.

Lone Dybkjær Scholarships er etableret som en politisk uafhængig fond, der viderefører Lone Dybkjærs livslange arbejde for ligestilling. Lone Dybkjær var gennem hele sit liv dybt engageret i ligestilling og kvinders rettigheder – også i Asien, hvor hun var en af hovedkræfterne bag etableringen af Asian University for Women. For som hun sagde, er det at løfte kvinders kompetencer og uddannelsesniveau den bedste udviklingsbistand, vi kan give.