Evakuering fra Afghanistan

Evakuering af 600 afghanske kvinder

Videregående uddannelse til afghanske kvinder var på dagsordenen, da Poul Nyrup Rasmussen holdt møde med premierministeren i Bangladesh. Rejsen til Asian University for Women’s jubilæumsfest har også sat de 4 millioner tekstilarbejdere i Bangladesh forrest i køen til uddannelse.

Asian University for Women vil i løbet af foråret hente 600 kvinder ud af Afghanistan og sikre deres uddannelse, efter at Taleban har lukket de afghanske universiteter for kvinder. Det fik premierministeren i Bangladesh, Sheikh Hassina, til at slå fast, at det er uacceptabelt at lukke universiteterne for kvinder, og Bangladesh vil løfte sin del af ansvaret for at sikre, at afghanske kvinder fortsat får videregående uddannelse.

 

Poul Nyrup Rasmussen var inviteret til Bangladesh for at overrække de første fem legater, som Lone Dybkjær Fonden har uddelt. Tre af de fem kvinder, der dermed får deres bacheloruddannelse fuldt finansieret, er fra netop Afghanistan.

 

– I er helt specielle og I vil inspirere mange andre kvinder. Når I kan, så kan andre også. I vil være deres fyrtårne og vise vejen frem, sagde Poul Nyrup Rasmussen, formand for Lone Dybkjær Fonden.

 

Tekstilarbejdere får lederuddannelse

Investering i medarbejdere og arbejdsmiljø er helt centralt, når man vil sikre, at tøjindustrien udvikler sig i en socialt mere bæredygtig retning. Sådan lød budskabet, da Poul Nyrup Rasmussen delte nogle af de danske erfaringer med udvikling af tekstilindustrien.

 

Asian University for Women og den store internationale bank HSBC har indledt et samarbejde om lederuddannelse til 70 kvinder i landets enorme tekstilindustri. Industrien står for 80% af eksporten fra Bangladesh og har 4 millioner ansatte.

 

– Der er et helt ufatteligt stort behov for at løfte kvinderne i tekstilindustrien. Selv de mest talentfulde ender i tekstilindustriens dårligt betalte jobs uden mulighed for uddannelse. Derfor lægger vi også vægt på, at vores legater skal løfte talenter ud af tekstilindustrien. Det er et lille men vigtigt bidrag til udvikling gennem ligestilling, sagde Poul Nyrup Rasmussen.

Fem kvinder - tre af dem fra Afghanistan - får de første legater fra Lone Dybkjær Scholarships.

Lone Dybkjær Scholarships er etableret som en politisk uafhængig fond, der viderefører Lone Dybkjærs livslange arbejde for ligestilling. Lone Dybkjær var gennem hele sit liv dybt engageret i ligestilling og kvinders rettigheder – også i Asien, hvor hun var en af hovedkræfterne bag etableringen af Asian University for Women. For som hun sagde, er det at løfte kvinders kompetencer og uddannelsesniveau den bedste udviklingsbistand, vi kan give.